Peringer Könyvelő Iroda és Számviteli Tanácsadó Kft.

Biztonságban a cégem, biztonságban a pénzem...

Megosztás

Kapcsolat

1158 Budapest, Pestújhelyi út 21.

Mobil: +36-20/312-6850

e-mail: peringerkft@gmail.com

Nyitva tartás:

Hétfő-Péntek: 8.00 - 16.00

Személygépkocsi áfája lízing esetében

2013.10.01.

Egy kft az üzletkötői részére nyílt végű pénzügyi lízing keretében szerez be személygépkocsikat. Hogyan kell a havi lízing díj áfát arányosan levonni, és mi a teendő a magánhasználat megtéríttetése esetén?

Szakértőnkhöz fordultak azzal a kérdéssel, hogy egy kft az üzletkötői részére nyílt végű pénzügyi lízing keretében szerez be személygépkocsikat. Hogyan kell a havi lízing díj áfát arányosan levonni, és mi a teendő a magánhasználat megtéríttetése esetén?
Szakértőnk válasza: A cég választása szerint dönthet úgy, hogy megtérítteti a magáncélú használatot, de akár úgy is, hogy a személygépkocsi magánhasználatát ingyenesen biztosítja.

Amennyiben egy cég a magánhasználatot megtérítteti, a magáncélú használat miatt fizetendő térítés áfalevonásra jogosító gazdasági tevékenységnek minősül, vagyis a cégnek áfával együtt kell kiszámláznia a bérleti díjat a magánszemély felé, és a kiszámlázott díj általános forgalmi adóját megfizetnie a költségvetés felé.

Ha a cég úgy határoz, hogy a magánhasználatot nem térítteti meg, az áfa rendszerében a gépkocsi ingyenes használata – a korábbi levonási jogra tekintettel – adóköteles szolgáltatásnyújtásnak minősül. Ebben az esetben nem a levonási jog oldaláról történik meg a korrekció, hanem az ingyenes szolgáltatáshoz kapcsolódó adófizetési kötelezettség keletkezésével áll helyre az áfa rendszerének egyensúlya. Ilyenkor számlát kell kiállítani a fizetendő adó alapja ez esetben a szolgáltatás érdekében felmerült kiadás lesz.

Amennyiben igazolható, hogy a cég az autót adóköteles tevékenységéhez szerezte be, bármely elszámolási módszer mellett dönt is, a teljes lízing díj áfája levonható lesz. Ezt az sem befolyásolja, hogy a magánhasználattal arányos, vagy fix összeget számláz-e ki a magáncélú használat kapcsán. Az üzleti és magáncélú használat körében azonban gyakran felmerülő kérdés, hogy a munkavállalók munkahelyre történő eljutását miként kell minősíteni. Általánosságban a lakóhely és a munkavégzés helye közötti közlekedés munkába járásnak, és így magáncélú használatnak minősül. Más lehet azonban a helyzet a nagy gépjárműflottával rendelkező kereskedő cégek által foglalkoztatott üzletkötők gépkocsi-használata esetén.  Egy, az adóhatóság által még a kilencvenes években kiadott adózási kérdés az üzletkötők tevékenységére kimondja, hogy a lakóhely és az első felkeresett üzleti partner székhelye közötti legrövidebb távolság üzleti célú útnak minősül.

vissza